Artikel

Trumputismen - er den så farlig?

Trumps forsoning med Rusland gør værdibaseret dansk udenrigspolitik til et 'no go'

Vi vil se et stærkt forbedret og mere stabilt russisk-amerikansk forhold de næste fire år. Der er intet fælles fodslag i EU, så hvert land vil tilpasse sig trumputismen, som det finder mest hensigtsmæssigt, skriver Hans Mouritzen i denne analyse i Politiken.

Men hvad siger teoribogen om mindre staters situation, når de store forenes?

For det første mister de indflydelse; deres strategiske og politiske vægt formindskes. De mindre lande kan vælge en høj værdipolitisk cigarføring over for en af magterne, men det vil være udsigtsløst, bl.a. fordi de ikke vil modtage solidarisk støtte fra den anden stormagt.

NATO-medlemmer som Danmark kan tage det roligt (selv om de ikke gør det), fordi en rationel og geopolitisk tænkende Putin ikke blander sig i sin nyfundne stormagtsvens interessesfære.

Værre ser det ud for tidligere neutrale lande som Finland og Sverige. Det svensk-russiske forhold er under frysepunktet, og svenske politikere og medier har svært ved at tøjle deres idealisme og deres værdipolitik i forhold til russiske forehavender og russiske samfundsforhold, skriver Hans Mouritzen.

DIIS Eksperter

Hans Mouritzen
Udenrigspolitik og diplomati
Seniorforsker
+45 3269 8790
TrumPutisme
Trump og Putin udfordrer EU
Politikens analyse, 2017-01-15T01:00:00