Podcast

Historien om FN's fredsmissioner. Episode 2.

Smidt ud af Mali
tema fn

I juni 2023 holder FNs Sikkerhedsråd et møde med ét punkt på dagsordenen. Situationen i Mali. Det er ti år siden FN sendte en mission til landet. Den nuværende leder af missionen kommer med sin redegørelse. Bagefter giver forskellige medlemslande deres besyv med. 

Til sidst får den maliske udenrigsminister Abdoulaye Diop ordet og lader bomben falde: MINUSMA, som missionen hedder, har slået fejl. Og ikke nok med det; den er blevet en del af problemet ved at give næring til spændinger i de maliske lokalsamfund. Siger han.

To uger senere beslutter Sikkerhedsrådet at lukke missionen i Mali, og FN’s fredsmissioner står endnu engang ved en skillevej.

Det her er andet afsnit i serien om FN’s fredsmissioner. Sidst forlod vi de blå hjelme i tiden lige efter 11. september, hvor troen på at fred, demokrati og menneskerettigheder kunne udbredes med fredelige midler, havde lidt et alvorligt knæk. Denne gang undersøger vi sammen med seniorforsker Peter Albrecht, hvad der skete de næste 20 år, og hvor det efterlader os i dag.

Vi har brugt klip fra FN, France 24 English, Al Jazeera English, Channel 4 News og Pixabay.

Historien om FN's fredsmissioner. Episode 2: Smidt ud af Mali


Første afsnit af podcastserien kan du høre her

DIIS Eksperter

 Peter Albrecht
Global sikkerhed og verdenssyn
Seniorforsker
+45 3269 8772
Anne Blaabjerg Nielsen
Kommunikation
Kommunikationsmedarbejder
+45 9132 5402
Historien om FN's fredsmissioner: Episode 2. "Smidt ud af Mali"