Artikel

Visionær dansk udviklingspolitik har sigte på øget global regulering

Den neoliberale globalisering står for fald. Danmark bør skubbe på
FN's udviklingsmål 16
. Fredelige samfund og frihed uden vold er både et mål og et middel til bæredygtig udvikling. Varige fremskridt kan ikke opnås i en kontekst præget af vold, konflikt og trusler om vold. En velfungerende offentlig regering med ansvarlige institutioner, høj gennemskuelighed og retfærdige principper har en fundamental værdi. Det danner grundlaget for god regeringsførelse, herunder korruptionsbekæmpelse, som en af de vigtigste drivkræfter for udvikling. I et retfærdigt samfund, er alle mennesker lige overfor loven og alle har adgang til domstolene. Derudover, bør alle have mulighed for, at give sin indflydelse på beslutningsprocesserne."

"Fred, retfærdighed og stærke institutioner

Læs mere om FN's globale udviklingsmål

Udenrigsminister Kristian Jensen løftede i sidste uge sløret for sin kommende udviklingspolitiske strategi og lagde blandt andet op til, at FN's verdensmål 16 skal være 'en præmis for alt hvad Danmark gør'. I dette debatindlæg i Altinget argumenterer seniorforsker ved DIIS, Louise Riis Andersen, for, at det giver Danmark en visionær platform for at indfri de store ord om at ville hjælpe verdens fattigste og mest udsatte mennesker samtidig med, at vi holder blikket stift rettet på egne interesser.

Verdensmål 16 er et af de mest ambitiøse – og komplekse – mål i den nye 2030-dagsorden. Målet handler om fred, retfærdige og stærke institutioner for alle og er især møntet på at få de skrøbelige og konfliktramte stater med i en global bæredygtig udvikling. Det nye – og visionære –er, at denne kendte dagsorden om god regeringsførelse, inklusion, retsstat og menneskerettigheder ikke længere kun sigter på staterne, men på at reformere det internationale system som sådan.

Mål 16 kan derfor danne rammen om det nødvendige opgør med den deregulerende tilgang til globalisering, der har domineret de internationale samarbejdsfora de seneste årtier, og som har medført ekstrem global ulighed og massiv koncentration af rigdom. Den rigeste 1% af verdens mennesker ejer i dag det samme som alle de 99% andre tilsammen. Det er ikke bæredygtigt. At vende den udvikling bliver ikke nemt. Men den globale anerkendelse af behovet for stærkere international regulering, der ligger i Mål 16, er et første skridt på vejen.

Louise Riis Andersen fremhæver det som "virkeligt visionært", hvis det er det, udenrigsministeren mener, når han siger, han vil gøre Mål 16 til en præmis for alt, hvad Danmark gør.

Regioner
Danmark
Forsker
Visionær udviklingspolitik kræver fokus på global regulering
Altinget, 2016-06-02T02:00:00