War Without Allies: The EU’s New Role in Global Security

Forskningsprojektet 'War Without Allies' (WWA) undersøger, hvordan effekterne af europæiske og andre eksterne sikkerhedsinterventioner i Vestafrikas Sahel-region former EU's rolle som en global sikkerhedsaktør.

Læs mere om projektet

Beliggenheden i 'Europas baghave', og de transnationale sikkerhedstrusler om terrorisme, migration og organiseret kriminalitet er årsagen til, at Sahel-regionen siden 2011 har ligget i toppen af EU’s liste over sikkerhedspolitiske prioriteter. Putins annektering af Krim i 2014 og den pågående krig i Ukraine har fået Rusland til at søge nye, geopolitiske alliancer på det afrikanske kontinent. Det har fået vidtrækkende konsekvenser for den regionale sikkerhedsorden i Sahel-regionen. Mens Moskva har intensiveret sine operationer har Kina og Tyrkiet øget deres sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske tilstedeværelse i den strategisk vigtige region. Den fornyede stormagtsrivalisering i Afrika, hvor Frankrig og de vestlige allierede er smidt ud af Mali, Burkina Faso og Niger til fordel for Rusland, betyder, at europæiske sikkerhedsinterventioner i Sahel og opfattelsen af dem, vil påvirke Europas evne til at løse globale, sikkerhedsudfordringer langt ud i fremtiden. 

Forskningsprojektet her undersøger, hvordan interventionerne i Sahel og konsekvenserne af dem påvirker Europas rolle som global sikkerhedsaktør.   

Projektet indbefatter en omfattende teoretisk og empirisk vurdering af europæiske de forskellige landes sikkerhedsinterventioner i Sahel samt giver en vurdering af, hvordan de afledte effekter påvirker den måde, EU former sin rolle som sikkerhedsaktør, og hvordan den rolle bliver opfattet af andre. 

Projektet er organiseret omkring tre casestudier, der hver især indfanger en dimension af EU's krisehåndtering:

Bureaukraten følger EU's politiske interventioner fra hovedkvarteret i Bruxelles til EU-diplomater og programledere i EU's regionale kontorer i Niamey, Bamako og N'djamena. Konkret analyserer projektet effekterne af et nyt EU-instrument det såkaldte ’European Peace Facility’ fra 2021, som giver EU mulighed for at levere militært udstyr og våben til sikkerhedsstyrker i EU-partnerlandene.

Soldaten analyserer, hvordan regionale sikkerhedsstyrker i Niger og Mali selv opfatter og forhandler europæiske sikkerhedspartnerskaber, og hvordan mødet mellem europæiske og regionale soldater fører til uforudsigelige effekter af interventionerne. Denne del af projektet undersøger også, hvordan Sahel-borgere og sikkerhedsstyrker evaluerer eksterne partnerskaber, og hvilke faktorer der former deres behov og opfattelse af ’gode’ såvel som ’dårlige’ partnerskaber med regionale og internationale aktører.

Borgeren fokuserer på, hvordan borgere i Sahel-regionen opfatter sikkerhedssamarbejdet med europæiske aktører i forhold til samarbejdet med andre globale sikkerhedsaktører, og den rolle, som ny teknologi spiller i den folkelige opfattelser af globale sikkerhedspartnere (P1).

Projektet kombinerer praksisteori i internationale relationer med etnografisk analyse for at vise, hvordan sikkerhed konstrueres og produceres i alle dele af EU's krisehåndtering, fra beslutningstagning til implementering  og til modtagelsen i Sahel.

Metode: Dataindsamlingen omfatter: 
1) analyse af politiske dokumenter og missionsmandater for at vise, hvordan idéer om sikkerhed omsættes til nye EU-politiske interventioner og instrumenter

2) etnografiske metoder til at studere, hvordan europæiske politiske beslutningstagere, programofficerer og soldater skaber sikkerhed i deres daglige organisatoriske praksis 

3) interviews med politiske beslutningstagere og statslige aktører, eksperter og civilsamfundsorganisationer i Mali og Niger samt online etnografi for at forstå den populære opfattelse af europæisk sikkerhedsarbejde 

4) analyse af store, kvantitative datasæt for at kortlægge resultaterne af EU-interventioner og identificere kløfter mellem erklærede projektmål og resultater. 

Projektet trækker på deltagernes omfattende forskningserfaring ved at kombinere både etnografisk forskning i konflikt, sikkerhedsinterventioner og migration i Sahel med EU-policy-studier.

 

Forskerne

Signe Marie Cold-Ravnkilde
Senior Researcher, DIIS

Christine Nissen
Researcher, DIIS

Andrew Lebovich
Research Fellow, Clingendahl 

Almamy Sylla
Research Fellow, University of Bamako
  

Forskning og aktiviteter

  • Bamako (Mali). Fransk soldat efter angreb mod Hotel Azalaï, hovedsæde for EU’s militære træningsmission i Mali (EUTM), 2016
    Livestreaming
    DIIS Auditorium
    The recent coups in Mali, Burkina Faso, and Niger reflect how new military rulers seek to redefine regional dynamics. Amid great power rivalry, how does the coups impact European engagements in the Sahel?