Japan: miraklet der gik i stå

Shinzo Abe vandt valget, nu har han travlt

Shinzo Abe vandt valget, men kan han få sit økonomiske program Abenomics, på sporet igen, og få hevet Japan ud af stagnationen, inden det er for sent?

I slutningen af 1980’erne talte alle om det økonomiske mirakel i Japan. På få årtier var det lykkedes Japan at rejse sig fra anden verdenskrigs ødelæggelser, accelerere landets industrialisering og vokse sig frem til at blive verdens næststørste økonomi. Men japansk økonomi var ikke kun blevet stor, den var også blevet så innovativ og konkurrencedygtig, at amerikanerne var begyndt at blive nervøse. Ville USA blive overhalet indenom? Var en ny æra på vej, hvor opskriften på dynamisk økonomisk udvikling var at finde i asiatiske værdier, og en japansk model for social og økonomisk organisering?

Pludselig kom så Japans finansielle krise i 1992. Det japanske aktieindeks, Nikkei 225, faldt fra et niveau på 23.000 i januar til kun godt det halve, 14000, i august. Det var starten på det, man siden kom til at omtale som Japans ’tabte årti’. Der er dem, der mener, at Japans tabte årti efterhånden har strakt sig over tæt ved et kvart århundrede, for det er aldrig lykkedes Japan for alvor at få gang i væksten igen.

Shinzo Abe blev valgt i december 2012 på et løfte om at få brudt med mere end to årtiers stagnation. Og nu er han blevet genvalgt på det samme mandat, på trods af at Japan de seneste to kvartaler igen er sunket ned i recession og økonomisk tilbagegang. Hvordan kunne det gå til, at Japan tabte væksten på gulvet, og hvorfor er det så svært for en af verdens mest avancerede økonomier at få den i gang igen?

Sådan starter seniorforsker Jakob Vestergaards analyse af situationen i Japan efter valget kort før nytår, bragt i DJØF-bladets januar nummer.

Den fulde artikel kan læses på Global Økonomi, Jakobs danske blog. Den kan også downloades fra menuen til højre i DJØF-bladets layout.