Droner og deres anvendelse

Droner er alle steder - men hvad er droner?

Den 15. november 2014 havde Dr2 Deadline en temaudsendelse om droner. Major Thomas Galasz Nielsen, DIIS, deltog med viden om, hvad droner er, hvad deres opgaver kan være, og hvad de koster. Thomas argumenterede at:

  • Droner bare er en teknologisk mulighed som så mange andre og deres anvendelsesmuligheder er hverken kontroversielle eller problematiske. De kan anvendes militært til indhentning af oplysninger, overvågning, logistik eller som støtte til kamp på jorden, herunder indsættes med raketter og bomber mod udpegede mål. Civilt anvendes droner til overvågning, informationsindhentning og til at indgå i redningsaktioner af nødstedte.

  • Droner kan endnu ikke afløse bemandede fly, men inden for deres begrænsninger kan de løse en lang række opgaver. Droneløsninger er imidlertid ikke ubetinget billigere end fly, og NATO har da derfor også købt nogle større droner, der er for dyre at anskaffe for NATO’s mindre stater. Mindre stater har givet vis større glæde af bemandede kampfly end af et mix mellem fly og droner, da dronernes mulighed endnu er for begrænset for eksempel på grund af muligheden for jamming, tab af satellitforbindelse og tidsmæssig forsinkelse af signaler mellem operatør og drone, der gør dem sårbare i et miljø, hvor en fjende har mulighed for at indsætte midler fra sit luftforsvar.

  • Udviklingen går i retning af større autonomi, og der sker en hel del på det taktiske område, hvor droner kan give viden om situationen (situation awareness) i områder, hvor det er for farligt at indsætte mennesker. Populært kan man sammenligne dronernes nuværende udviklingstrin med den, som fly havde i 1920’erne.

Efterfølgende var lektor Peter Viggo Jakobsen, Forsvarsakademiet og journalist Anna Libak, Berlingske Tidende inviteret til at diskutere perspektiverne i en anvendelse af droner, primært i rollen som kampdroner.

Se udsendelsen.