Interview/Docs & Talks

Interview: Filmen Days of Cannibalism viser en kinesisk tilstedeværelse i Afrika, som vi sjældent hører om

Filmen skildrer et lokalsamfund i det afrikanske land Lesotho, hvor lokalbefolkningen primært erhverver sig ved kvægdrift. Og hvor en gruppe kinesiske tilflyttere har etableret mindre butikker og endog lagerhaller til at opbevare varerne. DIIS-forsker Abel Gwaindepi giver her sit syn på filmen.
still foto days of cannibalism
Stillfoto fra filmen. Her er det afrikanere, som er i Kina for at købe varer til at sælge hjemme i Afrika.

Hvad er det for en kinesisk tilstedeværelse vi ser i denne her film?

Filmen fortæller en frisk og ufortalt historie, som vi normalt mangler i vores mediemedierede forståelse af Kinas tilstedeværelse i Afrika. Normalt når vi hører om Kina i Afrika handler det om store kinesiske selskabers investeringer i store projekter som udvinding af naturressourcer, udvikling af infrastruktur eller etablering af mobildækning. Men kinesisk involvering i afrikanske lande er ikke homogen.

Filmfestivalen Docs & Talks

Docs & Talks er en filmfestival arrangeret i et samarbejde mellem DIIS og Cinemateket.

Vi har udvalgt otte dokumentarfilm om spændende udenrigs- udviklings- og sikkerhedspolitiske emner.

En af dem er filmen Purple Sea hvor vi følger en gruppe flygtninge fra Syrien i en båd på Middelhavet.

Efter hver film deler forskere fra DIIS ud af deres viden om emnet.

Læs mere om Docs & Talks og få overblik over programmet her

Ja vi har de store spillere, men vi ser også, at helt almindelige kinesere simpelthen søger muligheder i Afrika. Og der er selvfølgelig en sammenhæng mellem de store projekter og kinesisk migration til Afrika.

De store projekter skaber et kinesisk netværk i et område. Nogle er måske tilknyttet et projekt, som afsluttes, og så beslutter de at blive. Eller folk i Kina overvejer måske at migrere, og når de så kender nogen som er ansat på et projekt for eksempel i Lesotho, så er det nemmere at rejse dertil, fordi man allerede har et netværk.

Læs mere om filmen og køb billetter.

Hvad er det for en rolle kineserne har taget i det her lokalsamfund?

Kineserne har fundet en niche, og der er faktisk en efterspørgsel efter varer, som de udfylder med deres minimarkeder. Før har folk måske måttet rejse langt for at købe de varer, som de nu kan købe, hvor de bor. Så jeg synes filmen virkelig fint portrætterer globaliseringen og den globale markedsøkonomi som den udspiller sig i et lokalsamfund. Vi ser også at kinesernes aktiviteter cementerer markedsøkonomien på en måde, man ikke så før. De kommer fra et teknologisk mere udviklet samfund, og noget af den teknologi har de taget med sig.

Hvordan vurderer du forholdet mellem kineserne og lokalbefolkningen?

Jeg synes filmen viser en integration som stadig er præget af usikkerhed og manglende tillid. De lokale handler i kinesernes butikker og de arbejder for kineserne. Men man får også en fornemmelse af en vis uvilje mod kineserne. Men samtidig også en lyst til at skabe en større forståelse mellem de to befolkningsgrupper, som jo er afhængige af hinanden.