Redegørelse vedrørende undersøgelsespåbud på DIIS

DIIS fik i september 2022 påbud fra Arbejdstilsynet om at gennemføre en undersøgelse med henblik på at afklare, om der finder krænkende handlinger sted på DIIS. Konsulenthuset Mindwork, der er godkendt af Arbejdstilsynet, blev hyret til at lave undersøgelsen. De er nu kommet med en redegørelse. 

Heraf fremgår det, at 15,8 pct af de adspurgte har svaret, at de har følt sig udsat for krænkende handlinger gennem det sidste år. Heraf vurderer Mindwork, at kun ca. halvdelen af de rapporterede forhold falder inden for definitionen ’krænkende handlinger’, mens de vurderer resten til at falde inden for kategorierne ’legitim ledelse, legitim kollegaadfærd eller legitim organisering eller vilkår, der ikke i sig selv er krænkende’. 8,9 pct. af de, der har svaret, melder, at de har følt sig udsat for mobning, det seneste år.

Mindwork sammenholder i sin undersøgelse tallene med en undersøgelse af arbejdsmiljø og helbred fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2018. Den viste, at 10,7 procent af lønmodtagerne på de danske arbejdspladser rapporterer, at de har været udsat for mobning/krænkende handlinger.

I undersøgelsen på DIIS er der desuden spurgt til, om medarbejdere og ledere har følt sig udsat for diskriminerende handlinger relateret til alder, køn, seksualitet, etnicitet og religion. Ud af 118 ansatte svarer 20, at de sjældnere har oplevet eller været vidner til diskrimination pga. alder; 16 svarer, at de sjældnere har været vidner til eller har oplevet diskrimination pga. køn; enkelte svarer, at de sjældnere har oplevet diskrimination pga. seksualitet, etnicitet og religion. Ved de fleste besvarelser beskrives handlingerne som uintenderede, ubetænksomme og ikke personligt rettet.

”Rapporten viser, at krænkelser forekommer på DIIS i et komplekst mønster, der involverer både ledere, medarbejdere og kolleger. Det kræver naturligvis handling, for vi har nultolerance over for krænkelser. Vi har derfor på baggrund af rapportens resultater og med rådgivning fra Mindwork sat en række tiltag i værk, der skal hjælpe os arbejde hen imod, at DIIS bliver et sted, hvor trivslen imellem medarbejdere og ledere får et endnu mere skærpet fokus, ” siger DIIS’ bestyrelsesformand Henrik Halkier.  

For yderligere oplysninger kontakt bestyrelsesformand Henrik Halkier: halkier@ikl.aau.dk 

Kontakt

Ulla Jepsen
Kommunikation
Kommunikationschef
+45 8171 0928