Forskningsprojekt om veteraner og mental sundhed

Forstår vi hvordan militær udsendelse påvirker mental sundhed?

For at opnå dybere kendskab til, hvilken betydning militære udsendelser har for soldater og deres pårørende, behøver vi en bedre forståelse for mentaltræning, fællesskaber og individuelle oplevelser i forbindelse med udsendelse

Derfor søger vi tidligere udsendte, pårørende til udsendte, frivillige i veteranorganisationer og behandlere på veteranområdet til nyt forskningsprojekt om veteraner og mental sundhed - således at vi kan skabe bedre vilkår for veteraner fremadrettet. 

Hvem søger vi?

Er du soldat eller veteran fra det danske Forsvar, og har du været udsendt på mission?

Vi søger soldater og veteraner, der har lyst til at fortælle om deres oplevelser med at være udsendt på mission.

Vi er meget interesserede i dine oplevelser af både træningen op til udsendelse, selve missionen, og hvordan det var at vende hjem igen.

Vi er både interesseret i, hvad der har været værdifuldt og udfordrende for dig, og vi søger soldater og veteraner i alle aldre og fra alle missioner.


Er du pårørende til soldater/veteraner, frivillig i veteranorganisation eller behandler på veteranområdet?

Vi er også meget interesseret i at tale med pårørende (forældre, søskende, ægtefæller, kærester eller venner) til soldater og veteraner, som kunne have lyst til at dele deres historier og perspektiver.

Derudover søger vi også frivillige fra veteranorganisationer (veteranhjem, natur- og sportsklubber, mf.) og behandlere fra sundhedsområdet (f.eks. psykologer, læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, mf.), som har erfaring med at arbejde med soldater og veteraner.

Hvor og hvordan kan du tale med os?

Hvor foregår det henne?

Møder og samtale med os kan foregå, hvor du/I foretrækker det: På en cafe, i vores lokaler på DIIS i København, på en gåtur, eller hjemme hos dig/jer.

Vi kommer gerne ud alle steder i landet!

Vi vil gerne mødes til en åben samtale om jeres oplevelser af udsendelse og hjemkomst.

Nogle emner i samtalen kunne være…

Samtalen tager udgangspunkt i dine/jeres oplevelser, men nogle af de spørgsmål vi er interesseret i kunne for eksempel være:

  • Hvordan oplevede du som soldat at blive trænet og rustet mentalt ifm. træning til udsendelse? (Eller ikke at blive det?)
  • Hvordan oplevede du som pårørende forberedelsen til udsendelse?
  • Hvilke ressourcer oplevede du at have til rådighed for at klare mentalt pres under udsendelse? Hvordan foregår kontakten til støtteservices – f.eks. psykologer - under udsendelse?
  • Hvordan oplevede du overgangen fra militær udsendelse til dit civile liv?
  • Hvilke oplevelser har du i forhold til at bruge de forskellige tilbud til støtte for mental sundhed efter hjemkomst? Hvilke har fungeret godt og/eller mindre godt og hvorfor?
  • Hvilke fællesskaber engagerede du som veteran dig i efter hjemkomst, og hvilken rolle spiller disse fællesskaber i forhold til mental sundhed? På hvilke måder oplever du, at veteraner selv er medskabere af disse fællesskaber?

Anonymitet – du vil være helt anonym, hvis du medvirker

Hvis det er i orden med dig/jer, vil vi gerne have lov til at optage samtalen til forskningsmæssigt brug. Alle optagelser vil blive opbevaret i henhold til gældende regler for databeskyttelse (GDPR). Alle oplysninger og samtaler vil udelukkende blive brugt til forskning, og du/I vil være anonymiseret i enhver udgivelse - dvs. at vi ikke bruger navne på personer, bynavne, steder eller andet, som gør, at man kan blive identificeret i en udgivelse. Som forskere er vi underlagt tavshedspligt, og vi behandler dine oplysninger fortroligt og udelukkende til videnskabelige formål.

Hvem skal du/I snakke med?

Samtalen vil foregå med mig, Lars. Jeg er forsker på Dansk Institut for International Studier (DIIS) i København og har en uddannelsesbaggrund i antropologi og psykologi. Jeg har desværre ikke selv været i forsvaret (jeg fik to knæoperationer som 18-årig lige inden session) – og jeg er klar over, at det stiller mig et ydmygt sted i forhold til at forstå andre menneskers oplevelser med udsendelse. Til gengæld har jeg arbejdet inden for området i flere år, bla. har jeg brugt langt tid i Uganda, hvor jeg har undersøgt, hvad mange års borgerkrig dér gjorde ved lokalbefolkningen, og hvad folk gjorde for at komme på fode igen.

Jeg håber, I vil dele jeres oplevelser med mig og gøre os alle sammen klogere på livsomstændighederne for danske veteraner og deres pårørende.

Har du spørgsmål eller har du lyst til at deltage?

Hvis du har lyst til at dele dine oplevelser med os, eller har spørgsmål til forskningsprojektet, så kontakt mig (Lars Williams) på telefon 2967 4842 eller på en af følgende mails: 

lawi@diis.dk

larswilliams@hotmail.com

Du kan også kontakte mig på Linkedin: https://www.linkedin.com/in/lars-williams-837812103/

Hvorfor er projektet vigtigt?

Både i forsvaret, i samfundet og i forskningen er der over de sidste 30 år kommet større opmærksomhed på konsekvenserne af udsendelse. Både i forhold til hvordan soldater trænes mentalt inden og hvilke støttemuligheder, der findes under udsendelse, samt en række services og frivillige organisationer og fællesskaber, som kan støtte soldater efter hjemkomst.

Men på trods af denne opmærksomhed ser vi, at antallet af psykiske mén stiger blandt veteraner. En undersøgelse viser f.eks., at mellem 2010 og 2018 er forekomsten af PTSD blandt udsendte soldater steget med 108%, forekomsten af psykiatriske diagnoser generelt er steget med 125% og antallet, som har købt psykofarmaka i perioden er steget med 64%.

Derudover har vi også stadig begrænset viden om de enkelte soldater og deres pårørendes oplevelser med udsendelse. Hvad betyder det eksempelvis for veteraner og deres pårørende at deltage i forskellige fællesskaber efter hjemkomst? Hvordan opleves den mentaltræning, som soldater gennemgår inden udsendelse? Hvordan påvirker soldaters meget forskellige oplevelser med udsendelse den enkelte og vedkommendes familie?

Disse er eksempler på spørgsmål, som vi endnu ikke har fyldestgørende svar på, og som du kan hjælpe os med at besvare ved at dele dine oplevelser af, hvordan forholdene var for netop dig.

Med dette forskningsprojekt ønsker vi at skabe en større viden om nævnte forhold, og vi ønsker at forstå disse mere dybdegående og fra veteraners og deres pårørendes perspektiv – således at vi kan skabe bedre vilkår for veteraner fremadrettet.

Har du spørgsmål eller har du lyst til at deltage?

Hvis du har lyst til at dele dine oplevelser med os, eller har spørgsmål til forskningsprojektet, så kontakt mig (Lars Williams) på telefon 2967 4842 eller på en af følgende mails: 

lawi@diis.dk

larswilliams@hotmail.com

 

Du kan også kontakte mig på LinkedIn:

Linkedin profil: https://www.linkedin.com/in/lars-williams-837812103/

Læs mere om projektet

Dette forskningsprojekt er en del af et større projekt kaldet Wars, Pandemics, and the Human Mind: Competing Conceptions of Trauma in the 21st Century, der undersøger hvordan psykisk lidelse bliver opfattet og håndteret i forskellige sammenhænge, hvordan forskellige samfund reagerer på kriser inden for mental sundhed og hvilken rolle videnskaber som psykologi og psykiatri spiller i vores måder at opfatte disse kriser på. Forskningsprojektet bygger videre på både dansk og international forskning på området, ligesom vi også har løbende samarbejde med forskellige internationale forskningsgrupper, som beskæftiger sig med mange af de samme spørgsmål ift. veteraner i bl.a. USA og Canada.