The DIIS Climate initiative

Klimaforandringerne påvirker i højere og højere grad grupper på tværs af kloden.

DIIS’ Klima-initiativ samler forskere, der arbejder på forskellige aspekter af klimakrisen, for at udforske og dele perspektiver på krisens effekter og mulige løsninger.

Læs mere

Smeltende iskapper, stigende havniveauer, ekstremt vejr og andre effekter af klimaforandringerne har store effekter på livet på Jorden. De påvirker migrationsmønstre, ændrer global politik, former konflikter over naturressourcer, skaber arbejdsløshed og fødevareusikkerhed, og kræver bæredygtig transformation af energisystemer. Kort sagt er effekterne af klimaforandringer dybe, langsigtede og multidimensionale. 

Disse dynamikker rejser mange relevante forskningsmæssige spørgsmål: Hvordan reagerer globale institutioner og forskellige befolkningsgrupper på menneskeskabte klimaforandringer? Hvordan interagerer klimaforandringerne med og re-konfigurerer eksisterende magtrelationer og uligheder? Hvad er de geopolitiske implikationer af alternative, ikke-fossile energisystemer? 

DIIS’ Klimagruppe er et 3 årigt initiativ der løber mellem 2022-2025. Her bringes DIIS-forskere sammen for at udforske disse og andre klima-relaterede spørgsmål. Målet er at facilitere dialog både internt og med eksterne partnere, og at fremme klimaforskning på DIIS både nu og i fremtiden.  
  

Tilknyttede forskere

Mike Speirs
Mike Speirs har stort kendskab til økonomisk udvikling, natur og miljø og klimaforandringer fra forskning, studier og konsulentopgaver udførte siden 1980’erne i Afrika, Asien og Latinamerika.

Marie L. Gravesen
Marie L. Gravesen arbejder med de foranderlige måder at bruge, regere og indgå i konflikter over naturressourcer i Subsaharisk Afrika, hvor klima- og miljømæssige forandringer har intensiveret presset i de seneste år. Dette inkluderer forskning i landrettigheder, klimatilpasningsstrategier og politisk manøvrering.

Peer Schouten
Peer Schouten fokuserer på krydsfeltet mellem konflikt og klimaforandringer i Afrika. Han har forsket i konservering og konflikt i de congolesiske regnskove og hyrde-bonde konflikter i Sudano-Sahel regionen.

Nauja Kleist
Nauja Kleist arbejder med migration og (im)mobilitet i forbindelse med klimaforandringer, med særligt fokus på Ghana.  

Rasmus Hundsbæk Pedersen
Rasmus H. Pedersen arbejder med energiomstillingens politiske økonomi i Subsaharisk Afrika. Dette inkluderer forskning i politik, regeringsførelse og planlægning relateret til vedvarende energi, olie og gas og land og landrettigheder.

Helene Maria Kyed
Helene M. Kyed arbejder med krydsfeltet mellem klimaforandringer og konflikt i Myanmars bestridte grænseregioner. Hun udforsker, hvordan voldelig konflikt påvirker folks erfaringer og forståelser af klimaforandringer og deres mulighed for at klare sig under forandringerne.

Mikkel Funder
Mikkel Funder arbejder i kollaborative samarbejder for at undersøge de politiske forhold involveret i samt implementeringen og udkommet af klima- og miljøagendaer i det globale syd med et fokus på hverdagsregeringsførelse og agens.

Ulrik Pam Gad
Ulrik Pram Gad studerer politik I Arktis, hvor klimaforandringerne er en stærk forandrende kræft, og miljømæssige sikkerhedsdynamikker tager overraskende former.

Izabela Surwillo
Izabela Surwillo studerer energi- og klimapolitik i Europa med fokus på energiomstilling i Østersøområdet og Central- og Østeuropa.

Rens van Munster
Rens van Munster undersøger, hvordan atomvåben har formet ideer om mennesker, natur og teknologi. Han er også interesseret i forholdet mellem kernevåben, klimaforandringer og det antropocæne.
  

Contact

Rens van Munster
Seniorforsker
+45 3269 8679
 Izabela Surwillo
Seniorforsker
+45 9132 5430
Peer Schouten
Seniorforsker
+45 3269 8654
Emilie Marie Falk Due
Studentermedhjælper

Forskning og aktiviteter

  • laikipia-kenya-hegn
    Digital publikation
    2022
    Fences are not only a convenient tool for structure. Fencing also tells a story about power, exclusion and social dynamics.