Bog

Algeriet - fra lukket til komplekst

Og hvorfor Det Arabiske Forår passerede forbi

Siden Algeriets uafhængighed i 1962 er landet blevet betragtet som lukket og fastlåst i en uigennemskuelig magtkamp mellem militærstyret og en repressiv efterretningstjeneste på den ene side og radikale jihadister på den anden side. 

Men en ny bog redigeret af seniorforsker på DIIS Rasmus Alenius Boserup og directeur d’études ved SciencesPO, Luis Martinez, udfordrer den antagelse. Bogen argumenterer for, at Algeriet gennem de sidste ti år er blevet mindre uigennemskueligt og nu viser sin kompleksitet. Magtkampe mellem skiftende præsidenter og FLN og sikkerhedstjenesterne har bevirket, at militære institutioner og landets tunge industrier er blevet nødt til at åbne sig mod omverdenen.

Algeriet er stadig en af de ringest forståede lande i Mellemøsten og Nordafrika. Bogen viser imidlertid, at det ikke længere er fordi landet er uigennemsigtigt eller farligt for forskere. Snarere er det fordi Algeriets stat og samfund i dag er komplekse størrelser, der kræver raffinerede analysemetoder at forstå – ganske som det er tilfældet i andre postmoderne samfund. 

I sit kapitel forklarer Rasmus Alenius Boserup, hvorfor Det Arabiske Forår ikke rodfæstede sig i Algeriet: Selv om der jævnligt var demonstrationer mod præsident Bouteflika, blev de aldrig en direkte trussel mod ham - især fordi skiftende regeringer har delt gavmildt ud af landets eksportindtægter fra olie og naturgas.

Bidragydere: Abdennour Benantar, Anouar BoukharsRasmus Alenius Boserup, Samia Boucetta, Djallil LounnesLuis Martinez & Edward McAllister.

Regioner
Algeriet
none
Algeria Modern
From Opacity to Complexity